17th Sep 2008

 1. Sign in
  1. Els Cap-grossos o "Big-Heads" són relativament joves dins el context folklòric català, ja que apareixen a finals del segle XVII o principis del XIX. Possiblement neixen com a contraposició als gegants, representant l'oposició al poder establert. Amb el temps s'han anat divorciant dels gegants i establint-se pel seu compte, com si diguéssim.

   L'any 1968 l'Acadèmia de Tastavins Sant Humbert va fer entrega a Vilafranca del Penedès, dels dos "nanus" que foren batejats el 30 d'agost, en un acte públic. Primerament, els noms foren Roseta i Oriol, per la pubilla i el pagès, respectivament, però després es van canviar per Roseta i Humbert. El bateig es va dur a terme a les 11 del matí, després de processó i davant del Palau Baltà, tenint com a padrins als Capgrossos de TARRAGONA.

   Un any més tard s'hi van afegir la parella coneguda com a Gitanos, que no foren batejats fins el 1993 com a Zingarel·la i Canyamàs, noms escollits pels escolars vilafranquins. Els padrins en aquest bateig foren els Capgrossos de Vic.

   El 1982 van esdevenir una colla pròpia, separant-se dels nans, i van adquirir una coreografia pròpia; llavors van esdevenir els Capgrossos de Vilafranca.

   En la darrera Festa Major, la del 2008, la Roseta i l'Humbert han celebrat el seu 40è. aniversari a la més típica d'aquesta senyora vil·la.

   http://www.xtec.cat/estalella/fm07.htm
   http://www.vilafranca.com/capgrossos/

   Quatre peces que no et miren,
   sols avant perseverants.
   L'Humbert-pagès de la vinya,
   Roseta-dona del pagès.
   Canyamàs sent el gitano
   i sa gitana, Zingarel·la
   El del Ram és el seu ball,
   deleitant els que se'ls miren,
   encissant les seves dones.
   Confusió o Intenció?
   Primer buscant a la de l'altre,
   tornant sempre amb la que ballen.
   Festeig, Agló, Berga i Polka,
   en són alguns dels que ells fan.
   Però cap a tots ens agrada,
   com el lluït i bònic ball del Ram.

More from erni__4

 1. 29erni__4
 2. 19erni__4
 3. 12erni__4
 4. 9erni__4
 5. 8erni__4
 6. 6erni__4
 7. 5erni__4
 8. 3erni__4
 9. 2erni__4
 10. 22erni__4
 11. 16erni__4
 12. 10erni__4
 13. 30erni__4